logo2

Portfolio van Martien Nieland

Statement:

Voor de liefhebber : Kan een esthetische foto soms ook niet mooi zijn ?



Portfolio 1



De foto's in dit portfolio zijn gemaakt eind 2012- begin 2013 bij de flamenco-dansgroep Tarantos van Judith Naber. Ik had mezelf als doel gesteld om het thema "flamenco" in zoveel mogelijk onderling verschillende expressies te laten zien. (Met dank aan Judith en haar groep voor hun tussentijdse commentaren !)
In eerdere fotoprojecten had ik al ervaring opgedaan met de beeldende werking van onscherpte/scherpte in foto's. Dit flamencodansproject bood mij de mogelijkheid om nu ook met de beeldende werking van bewegingsonscherpte te experimenteren.
De "bestaand licht"-situatie van de danslokatie was niet echt ideaal. Een doorgaans bruikbare bewegingsonscherpte bereikte ik met sluitertijden zo tussen 1/8 en 1/30 ste seconde. Om wel de gewenste bewegingsonscherpte in het onderwerp te krijgen, maar geen bewegingsonscherpte door de camera te veroorzaken, heb ik meestal een statief/monopod gebruikt.




Portfolio 2



"Het tweede portfolio bevat wat eerste vingeroefeningen met de smartphone. Het opende voor mij een nieuwe wereld aan fotografische mogelijkheden. Maar het vraagt -althans in mijn ogen- ook om een nieuwe, wat meer globale manier van kijken en foto's maken. De foto's zijn gemaakt in het voorjaar 2014 op lokaties veelal dicht in de buurt."



© 2019 centrum voor de fotografie